"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

«Ξερολιθιά»: Μια διεισδυτική ματιά στην ανυποψίαστη ευωχία

2021-01-12 15:07

Έχει καταγραφεί ως ένας από τους ξεχωριστούς λογοτέχνες του καιρού μας, μετά την εμπνευσμένη από τη σχέση της καθημερινότητας της ζωής στη Θεσσαλονίκη με τις ιστορικές περιπέτειες της Ελλάδας του 20ού αιώνα, τριλογία του: «Σελανίκ», «Χρόνια ανάμεσα», «Οι αλώβητοι».

Το 2020 ο Βασίλης Τσιράκης μας πρόσφερε ένα ακόμη μυθιστόρημα, με αναφορά σε καταστάσεις πιο κοντινές στις μέρες μας. Πρόκειται για την «Ξερολιθιά», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τόπος» και η ανάγνωσή της δικαίωσε όσους περιμέναμε κι αυτή τη φορά ένα βιβλίο αντάξιο αυτών στα οποία μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας.

Στην «Ξερολιθιά» ο Τσιράκης επιχειρεί μια διεισδυτική ματιά στην Ελλάδα της επίπλαστης ευημερίας, στα χρόνια της ευωχίας του χρηματιστηριακού πυρετού, της ΟΝΕ, της Ολυμπιάδας. Τότε που οι «πετυχημένοι της ζωής», ο Άγγελος της μεγάλης διαφημιστικής εταιρίας, η Ηρώ των εφήμερων προσοδοφόρων σουξέ, ο Παύλος των ολυμπιακών έργων, απολαμβάνουν τις επιτυχίες τους, ανυποψίαστοι για το τι θα ακολουθούσε λίγα χρόνια αργότερα. Η γείωση θα επέλθει με την επίγνωση της σχέσης των εμφιλοχωρούντων στην ευωχία αδιεξόδων τους με την κοινωνική πραγματικότητα, που βιώνουν, ήδη, οι άλλοι, οι «αποτυχημένοι». 

Αναμφίβολα, ό,τι καλύτερο διάβασα τη χρονιά που αποχαιρετάμε.   

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento, στις 13 Δεκεμβρίου 2020

 

 

*