"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Το ρυπαρό σύνθημα "Καταδικάζω τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται"

2021-03-10 10:29
Εγώ προστυχιές δεν έκανα σε όλη μου τη ζωή. Δεν θα τις κάνω τώρα, υιοθετώντας το ρυπαρό σύνθημα της αναισθησίας και της χυδαιότητας, "καταδικάζω τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται".
Έτσι, παραμένω σταθερά στο πλευρό της γυναίκας που κατορθώνει να σπάσει το κεφάλι του επίδοξου βιαστή της και τιμώ τους Κρητικούς που εκτέλεσαν μέσα στα Δικαστήρια του Ηρακλείου, το 1945, τους δωσίλογους, που στάθηκαν η αιτία να αιματοκυλήσουν οι Γερμανοί το χωριό τους και ουσιαστικά αθωώθηκαν.
Και νιώθω περήφανος γιατί έχω αντιτάξει κάμποσες φορές βία απέναντι στη βία της ένστολης αλητείας, που αντί να κάνει μια τίμια δουλειά, όπως ο άλλος κόσμος, επιλέγει ως επάγγελμα το να μακελεύει απεργούς και διαδηλωτές, να χαρακώνει και να βιάζει εκδιδόμενα κορίτσια για να τους βουτήξει το μεροκάματο, να παρέχει κάλυψη σε μεγαλοπρεζέμπορους, να πουλάει προστασία σε μικρομάγαζα, να ξυλοφορτώνει ζητιάνους, άστεγους, μετανάστες και πρόσφυγες, να βασανίζει προσαχθέντες και συλληφθέντες στους δρόμους και στα κρατητήρια.
Σέβομαι την παράδοση του χριστιανισμού, που υπαγορεύεται από το κυνήγι των εμπόρων στον Ναό με το φραγγέλιο, και όλες τις παραδόσεις των αγώνων των καταπιεζόμενων και εκμεταλλευόμενων όπου γης.
Εντούτοις, το να βλέπω να πέφτει κάτω ένας αστυνομικός και να ξυλοφορτώνεται, δεν είναι κάτι που θα με κάνει να χαρώ. Δεν με εξιτάρει η βία, παρόλο που είναι αναγκαία, όταν στρέφεται από τον ανίσχυρο και αδύναμο κατά του ισχυρού και δυνατού.
Δεν θα παραβλέψω, όμως, ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός, ως μέλος ειδικής ομάδας βασανιστών και δολοφόνων, όπως η ΔΡΑΣΗ, συμμετείχε στον εμβολισμό διαδηλωτών με μηχανές, με κίνδυνο να υπάρξουν νεκροί.
Και με προβληματίζει η άνεση με την οποία ο οδηγός της μηχανής στην οποία επέβαινε, αν και διαπίστωσε πως ο συνάδελφός του έπεσε απ' αυτήν, συνεχίζει κανονικά τον δρόμο του, όπως κάνουν και όλοι οι άλλοι επίδοξοι δολοφόνοι με τις μηχανές που προπορεύονται. Παρά το ότι υπάρχει σύστημα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους και σίγουρα πληροφορήθηκαν την ίδια στιγμή το τι έχει συμβεί. Και έφυγαν, εγκαταλείποντάς τον.
Όπως δεν θα παραβλέψω και το ότι πάνω στο περιστατικό αυτό στήθηκαν ολόκληρα σενάρια από τα βρομερά κανάλια των Αλαφούζων και των Μαρινάκηδων, που κάνουν λόγο για απόπειρα να αποσπαστεί το όπλο του αστυνομικού, χωρίς να μας λένε και γιατί δεν αποσπάστηκε. Τίποτα πιο εύκολο, όταν ο αστυνομικός ήταν πεσμένος στο έδαφος.
Δεν θα παραβλέψω, επίσης, ότι ο ξυλοδαρμός σταμάτησε με παρέμβαση ψυχραιμότερων υποψήφιων θυμάτων του εν λόγω αστυνομικού.
Δεν αναρωτιέμαι τι θα έκαναν οι ένστολοι δολοφόνοι, αν ήταν αντεστραμμένοι οι ρόλοι. Το έδειξαν οι ίδιοι, με τις κραυγές "να τους σκοτώσουμε", με το όπλο που στράφηκε κατά κατοίκων της συνοικίας, με τις κρότου-λάμψης που έριξαν κατά των δημοσιογράφων για να μην αποκαλυφθεί το όργιο βίας που εξαπέλυσαν χθες στη Νέα Σμύρνη.