"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Το «Ελεύθερον Βήμα» των χιτλερικών και «Το Βήμα» των λασπολόγων

2015-04-11 23:16

του Γιώργου Αλεξάτου

Με τον Βενιζέλο έως το 1936, με τον Μεταξά στα χρόνια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, με τους κατακτητές στα 1941-44, το «Ελεύθερον Βήμα» θα επανακυκλοφορήσει με αλλαγμένο τον τίτλο του μετά την Απελευθέρωση. Να μη θυμίζει και τόσο εκείνη την εφημερίδα που εξυμνούσε τη χιτλερική Νέα Τάξη.

Ως «Βήμα» πλέον, θα ταχθεί και πάλι με τον βενιζελικό χώρο του Κέντρου, αλλά όταν το καράβι βουλιάξει και ανερχόμενος αστέρας εμφανιστεί ο Παπάγος, θα τον στηρίξει το «Βήμα» στις εκλογές του 1952. Θα ξανακάνει στροφή υπέρ του Κέντρου, αλλά θα αποπειραθεί να ταχθεί υπέρ των αποστατών το 1965, χωρίς συνέχεια, μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Το «Βήμα», όπως και όλα τα έντυπα του ΔΟΛ, θα συνεχίζει να εκδίδεται ανελλιπώς και επί χούντας. Όταν, ακόμη και η δεξιά Ελένη Βλάχου έκλεισε τις εφημερίδες της. Και μετά τη, δικτατορία θα υποστηρίξει τον Γεώργιο Μαύρο, ανήσυχη για τη δυναμική που εξέφραζε ο «τυχοδιώκτης Ανδρέας Παπανδρέου», μέχρις ότου διαπιστώθηκε πως το μέλλον ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Με το ΠΑΣΟΚ και το «Βήμα», αλλά συμβουλεύοντάς το και νουθετώντας το. Και αδιάλλακτα, αργότερα. υπέρ του ΠΑΣΟΚ που ήθελε, αυτό του Κώστα Σημίτη.

- Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Εκδοχή" τις 22 Μαρτίου 2015