"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτοςgnalexatos@yahoo.gr

Θύελλα αντιδράσεων για την “κατσαριδοκτόνο” Παπακώστα

2018-08-29 21:06

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα στη θέση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της πρόσληψης στην κυβέρνηση πασοκοδεξιών μνημονιακών ρεταλιών.

Αιτία των αντιδράσεων, που έχουν κατακλύσει από χθες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν οι ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τη δήλωσή της, πριν λίγα χρόνια, για “λαθρομετανάστες (που) εισρέουν κατά χιλιάδες στα σύνορα σαν κατσαρίδες”.

Η τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα σε καίρια θέση ευθύνης για τη δημόσια τάξη ερμηνεύεται ως επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα να σκληρύνει τη στάση της έναντι των μεταναστών και των προσφύγων, εντείνοντας την αστυνομική καταστολή. Επιπλέον, με δεδομένες τις ακροδεξιές απόψεις της, η υπουργοποίηση της Παπακώστα συνεπάγεται και συνολικότερη ένταση της καταστολής σε βάρος λαϊκών αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Χαρακτηριστικό της βαθιάς επίγνωσης της πολιτικής σημασίας της συγκεκριμένης επιλογής του πρωθυπουργού είναι και η εναγώνια προσπάθεια των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ να εξαφανίσουν από το διαδίκτυο τα παλιότερα δημοσιεύματά τους, με τα οποία καταγγέλλονταν οι ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις της Παπακώστα.

Η προκλητική αυτή ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα είναι βέβαιο πως δεν θα μείνει αναπάντητη από το λαϊκό και κυρίως από το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα της χώρας, ενώ ήδη έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες για τη γνωστοποίησή της σε διεθνές επίπεδο.

*Δημοσιεύτηκε στην Ίσκρα, στις 29 Αυγούστου 2018