"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΤΙΝΑΧΤΕΙ Ο ΤΣΟΡΤΣΙΛ;

2021-12-26 19:47

Άνοιξε και πάλι η κουβέντα σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να υλοποιηθεί το σχέδιο του ΕΛΑΣ για ανατίναξη του ξενοδοχείου της "Μεγάλης Βρετάνιας", όπου έδρευε το επιτελείο της "Σκομπίας".

Είναι γνωστό ότι παραμονές Χριστουγέννων του 1944, στο αποκορύφωμα των Δεκεμβριανών, ομάδα μαχητών του ΕΛΑΣ είχε υπονομεύσει με εκρηκτικά το κτίριο, σκοπεύοντας να το ανατινάξει.

Εντούτοις, η ενέργεια αυτή ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, με την άφιξη στο ξενοδοχείο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος ήρθε να συντονίσει άμεσα το αντιεαμικό μέτωπο και να ασκήσει περαιτέρω εκβιασμούς προς το ΚΚΕ και το ΕΑΜ.

Μέσα στα τόσα λάθη της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά τη διεξαγωγή της Μάχης του Δεκέμβρη αναφέρεται και η ματαίωση της ανατίναξης που θα επέφερε τον θάνατο και του Βρετανού πρωθυπουργού.

Θεωρώ ότι μια τέτοια ενέργεια θα λειτουργούσε σε βάρος του αγώνα του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού.

Καθώς ο πόλεμος με τη ναζιστική Γερμανία συνεχιζόταν, η ενέργεια αυτή θα καταδικαζόταν από το σύνολο όσων πολεμούσαν κατά του Χίτλερ, ακόμη και από την ΕΣΣΔ. Πολύ περισσότερο, που θα αξιοποιούνταν προπαγανδιστικά από τους ναζί.

Όσο κι αν για τον λαό μας θα ήταν μια πράξη απόδοσης δικαιοσύνης σε βάρος του συντονιστή του σφαγιασμού του, το κίνημά μας θα απομονωνόταν και θα δυσφημιζόταν διεθνώς.

Ενώ, συνάμα, θα λειτουργούσε και ως πρόσχημα για την απόβαση ακόμη μεγαλύτερων βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με την έγκριση αυτή τη φορά και εκείνων από τους Συμμάχους που είχαν δυσφορήσει με τη βρετανική επέμβαση στη χώρα μας.

Δεν ήταν καθόλου εύκολη μια τέτοια απόφαση. Όσο κι αν ήταν δίκαιη.