"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

2020-04-01 09:32

Τελικά, αποδεικνύεται ότι ο θόρυβος για τις παραβιάσεις των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στηρίζεται και σε ψευδή στοιχεία, με παλιότερες φωτογραφίες και βίντεο. Όχι, όμως, γιατί αποβλέπουν στην κατάλυση των δημοκρατικών ελευθεριών, με το να μας κρατάνε κλεισμένους μέσα.

Ο Τζόνσον, ο Τραμπ, ο Μπολσονάρου κ.ά., που αντιτάχθηκαν στα όποια μέτρα, δεν είναι πρόμαχοι της ελευθερίας. Απλώς, ξέρουν πολύ καλά αυτό που ξέρουν και οι δικοί μας εδώ: Ότι η ακινητοποίηση της οικονομικής ζωής θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τη λειτουργία του συστήματος. Και με τον κόσμο κλεισμένο μέσα, σταματάει και η παραγωγή και η κατανάλωση, άρα και το κέρδος.

Γιατί τότε οι δικοί μας παίρνουν τέτοια μέτρα και γιατί φωνάζουν -συχνά και με ψευδή στοιχεία- ότι τα παραβιάζουμε και πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά;

Μα, γιατί φοβούνται! Ξέροντας πολύ καλά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι διαλυμένο μετά από τη δεκάχρονη μνημονιακή λαίλαπα, τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει έξαρση του ιού και να 'χουμε καταστάσεις ανάλογες μ' αυτές της Ιταλίας, με χιλιάδες νεκρούς.

Κάνουν ό,τι μπορούν, λοιπόν, για να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη. Με τη μόνη δυνατότητα που υπάρχει: Την αυτοπροστασία των πολιτών. Και στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει, θα έχουν έτοιμη τη δικαιολογία: Εσείς φταίτε, που δεν τηρούσατε τα μέτρα!