"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτοςgnalexatos@yahoo.gr

Όταν οι εθνικόφρονες τραμπούκιζαν για να διχοτομηθεί η Κύπρος

2020-07-03 02:48

Στις 3 Ιουλίου 1964, δυο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες σημείωσε τεράστια επιτυχία η Αριστερά, περισσότεροι από 50 νεαροί δεξιοί τραμπούκοι εισέβαλαν στη Βουλή, τραυματίζοντας βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος της Ένωσης Κέντρου.

Λίγο πριν εισβάλλουν στη Βουλή, είχαν επιτεθεί και στο προεκλογικό κέντρο του καθηγητή Νίκου Κιτσίκη, υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων της ΕΔΑ.

Η ομάδα των τραμπούκων αποτελούνταν από μέλη
της ΕΡΕΝ, της ΕΚΟΦ και του ναζιστικού Ομίλου Εθνικής Αναγέννησης, και συγκροτήθηκε μετά τη λήξη της προεκλογικής συγκέντρωσης του δεξιού υποψήφιου δήμαρχου Γεωργίου Πλυτά, με επικεφαλής τον λογοτέχνη Ρένο Αποστολίδη.

Οι τραμπούκοι συνελήφθησαν και στις 7 Ιουλίου 24 απ΄ αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, με μεγαλύτερη τα 2,5 χρόνια του Αποστολίδη. Μεταξύ των αθωωθέντων ήταν και ο 18χρονος Παναγιώτης Μιχαλολιάκος, αδελφός του μετέπειτα φυρερίσκου. Επιπλέον, κινήθηκε δικαστική διαδικασία που κατέληξε στη διάλυση των φασιστικών και παρακρατικών οργανώσεων.

Η εισβολή στη Βουλή, όπου συζητούνταν η πρόταση της ΕΔΑ να τεθεί το Κυπριακό ζήτημα στον ΟΗΕ, δεν ήταν άσχετη με την απόρριψη από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου της φιλοτουρκικής αμερικανικής πρότασης για την επίλυσή του, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζόνσον στις ΗΠΑ.

Επρόκειτο για το διαβόητο "Σχέδιο Άτσεσον", που πρόβλεπε τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη διπλή ένωση με Ελλάδα και Τουρκία, ώστε το νησί να βρεθεί υπό νατοϊκό έλεγχο.

Άλλωστε, μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι τραμπούκοι κυριαρχούσαν εκείνα που εξέφραζαν την υποστήριξή τους στον Καραμανλή, τον αρχιτέκτονα του ξεπουλήματος του Κυπριακού στη Ζυρίχη, όπως επισήμαινε και η "Αυγή".