"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Όταν η Ε.Ε. στηρίζει Πινοσέτ

2019-04-30 16:52

Και ενώ εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος για την ανατροπή του νόμιμου πρόεδρου της Βενεζουέλας και την εγκατάσταση στην εξουσία του ανδρείκελου των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό, την υποστήριξή του προς τους πραξικοπηματίες έσπευσε να εκφράσει ο  ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι!

Ναι! Με το που άρχισαν οι διαδικασίες βίαιης στέρησης των ελευθεριών του λαού της Βενεζουέλας και μετατροπής της σε νέα Χιλή, κατά το πρότυπο του Πινοσέτ του 1973, ο Ταγιάνι, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωβουλής, έσπευσε να δηλώσει ότι η σημερινή μέρα “σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε”.

Αν και είναι πολύ πιθανό το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα να έχει την τύχη ανάλογων παλιότερων προσπαθειών των δυνάμεων της αντίδρασης και της υποταγής στον ιμπεριαλισμό, με αποκορύφωμα εκείνη του 2002, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο παρά ποτέ άλλοτε είναι η πλήρης διάσταση της Ευρώπης του μονοπωλιακού κεφαλαίου, του νεοφιλελευθερισμού και της ιμπεριαλιστικής λεηλασίας μεγάλων περιοχών του πλανήτη, με τη δημοκρατία.

Ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. παίρνουν θέση κατά της δημοκρατίας και υπέρ των στρατιωτικών παρεμβάσεων και της επιβολής καθεστώτων δικτατορικών. Και θα ήταν ανοησία να θεωρήσει κάποιος ότι αυτό αφορά μόνο τη στάση της έναντι της Βενεζουέλας.

Η απειλή κατά της δημοκρατίας που αντιπροσωπεύει πλέον η Ε.Ε., αφορά πρωτίστως τους ευρωπαϊκούς λαούς. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θυμούνται οι πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Πριν να είναι πια πολύ αργά…  

*Ίσκρα, 30 Απριλίου 2019