"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Ομολογία χρεοκοπίας στη δημόσια υγεία

2018-06-04 15:28

Την προϊούσα διάλυση και χρεοκοπία του δημόσιου συστήματος υγείας ομολόγησε εμμέσως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Με το Μνημόνιο που υπογράφηκε με ένα ιδιωτικό ίδρυμα, στη διοίκηση του οποίου συμμετέχει και κυβερνητικό στέλεχος (ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου), και έχει ευνοηθεί προκλητικά με παραχώρηση τεράστιων δημόσιων εκτάσεων και χρηματικών ποσών μεγάλου ύψους, για την προσφορά του στον πολιτισμό, όπου υποκαθιστά τις υποχρεώσεις της Πολιτείας, προβλέπεται η παροχή δωρεάς για την υγεία, που ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Πέραν των ποικίλων άλλων ζητημάτων που εγείρονται και που ενδεχομένως να θέτουν και θέμα διαπλοκής, η ανάληψη της ευθύνης για την οικονομική στήριξη της δημόσιας υγείας από ένα ιδιωτικό ίδρυμα αποτελεί σαφή και αναμφισβήτητη ομολογία χρεοκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής και σ’ αυτόν τον τομέα. Αρκεί να πάρουμε υπόψη ότι στον προϋπολογισμό του 2018 έχουν προβλεφθεί μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης για τον ΕΟΠΠΥ κατά 68%, για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 28,6%, για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων Υγείας κατά 45,31% κ.λπ.

Ισκρα, 22/3/2018