"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

2017-02-14 18:32

Ξέρω πως στο όνομα του αντιφασισμού, του αντιρατσισμού και του αντισεξισμού, λέγονται ακρότητες. Κι είναι αυτές που δίνουν επιχειρήματα στον κάθε φασίστα, ρατσιστή ή σεξιστή, ενώ συνάμα μπερδεύουν και τον καλών προθέσεων άνθρωπο. Ας κάνω, λοιπόν, κάποιες αναγκαίες διευκρινίσεις:

Δεν θεωρώ φασίστα οποιονδήποτε αυτοπροσδιορίζεται ως πατριώτης. Θα ήταν θράσος, ξεφτίλα και μέγιστη ύβρις, να χαρακτηρίσω φασίστα τον ελασίτη πατέρα μου ή τον βιετκόνγκ, τον παλαιστίνιο και τον κούρδο αντάρτη, τον βάσκο μαχητή της ΕΤΑ και τον ιρλανδό αγωνιστή του IRA.
Αλλά κι εκείνον που από λειψή γνώση θα μου πει πως η ελληνική γλώσσα είναι η ανώτερη όλων στον πλανήτη, πάλι δεν θα τον χαρακτηρίσω φασίστα. Θα προσπαθήσω να του εξηγήσω το λάθος του.

Θα είναι φασίστας αν, επιμένοντας στην άποψή του, την επεκτείνει μέχρι και σε αναφορές στην ανωτερότητα της ελληνικής φυλής και στην κατωτερότητα όλων των άλλων.

Όπως δεν θα χαρακτηρίσω ρατσιστή εκείνον που θα εκφράσει την ανησυχία του από την παρουσία των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, βομβαρδιζόμενος καθημερινά από τα όσα ακούει από την τηλεόραση, το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που παρακολουθεί το 90% της κοινωνίας.

Θα είναι ρατσιστής, αν, όταν θα του μιλάω για τις συνθήκες που υποχρεώνουν αυτούς τους ανθρώπους να ξεριζώνονται και για την ομορφιά του να συμβιώνεις και με κόσμο που έχει άλλες πολιτιστικές-πολιτισμικές αναφορές, αρχίσει να μου λέει για βίαιη εκδίωξή τους, για την αδιαφορία του στο αν πνίγονται στη Μεσόγειο κι αν πεθαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ε.Ε.

Έτσι, δεν θα χαρακτηρίσω σεξιστή κάποιον για μόνο τον λόγο ότι μιλάει για το γαμήσι με τρόπο που φανερώνει πως είναι υποτιμητικό γι' αυτήν ή αυτόν που γαμιέται ή που πάνω στον θυμό του θα πει πουτάνα ή πούστη κάποιο άλλο πρόσωπο, βρίζοντάς το.

Θα είναι σεξιστής, αν του πω ότι με το να μιλάει έτσι προσβάλλει κάθε άνθρωπο που γαμιέται και αντί να συναισθανθεί τη μαλακία που είπε -έστω κι αν την επαναλάβει ξανά και ξανά αργότερα- μου επιτεθεί, υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του να μιλάει όπως γουστάρει και να προσβάλλει όποιον του κάνει κέφι.

 

*Δημοσιεύτηκε στο Facebook, στις 13 Φεβρουαρίου 2017.