"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Ο «Έλληνας» πρίγκιπας Philip Glücksburg

2021-04-10 20:01

Έφυγε πλήρης ημερών, δυο μήνες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππος, που μεταξύ των τίτλων που έφερε ήταν κι αυτός του «πρίγκιπα της Ελλάδας». Αν και επισήμως ο τίτλος δεν χρησιμοποιούνταν εδώ και δεκαετίες, αναφέρθηκε και πάλι με την αναγγελία του θανάτου του, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και εθνικής περηφάνιας σε ουκ ολίγους ανθρώπους της «καλής κοινωνίας» στην Ελλάδα και σε όλους εκείνους που δεν λένε να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι σ’ αυτήν εδώ τη χώρα ο βασιλικός θεσμός αποτελεί, πλέον, μακρινό παρελθόν.

Έλληνας πρίγκιπας ο εκλιπών, για μόνο τον λόγο ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, όπου είχε γεννηθεί και ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας. Ο γιος του Δανού βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α΄, προερχόμενου από τον γερμανικό βασιλικό οίκο των Σλέσβιγκ – Χολστάιν – Σόντερμπουργκ – Γκλύξμπουργκ, και της Ρωσογερμανίδας βασίλισσας Όλγας, των οίκων Ρομανόφ και Βίτεν. Μητέρα του εκλιπόντος ήταν η Αγγλογερμανίδα πριγκίπισσα Αλίκη, των οίκων Ουίνδσορ και Μπάτενμπεργκ.

Ο ίδιος ο Φίλιππος, γεννημένος τον Ιούνιο του 1921, δεν έζησε στην Ελλάδα παρά μόνο τον πρώτο ενάμισι χρόνο από τη γέννησή του. Το φθινόπωρο του 1922 οι γονείς του εγκατέλειψαν τη χώρα, καθώς, λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο πατέρας του είχε καταδικαστεί σε θάνατο από στρατοδικείο, ως υπεύθυνος για την ήττα του ελληνικού στρατού στον Σαγγάριο. Με βρετανική παρέμβαση, η θανατική ποινή μετατράπηκε σε ισόβια, αλλά ο πρίγκιπας Ανδρέας δεν έμεινε στη φυλακή ούτε μια μέρα.

Διοικητής στρατιωτικών μονάδων κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, ο πρίγκιπας Ανδρέας, αδελφός του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄, είχε χαρακτηριστεί, ήδη το 1921, από το ίδιο το Επιτελείο του Ελληνικού Στρατού που στελεχωνόταν από φανατικούς βασιλόφρονες, ανίκανος να διευθύνει στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι στρατιώτες του τον κατήγγειλαν για τις διαταγές του, που είχαν ως συνέπεια την καταστροφή τουρκικών χωριών και τη σφαγή των αμάχων κατοίκων τους.

Ήταν αυτός που σε επιστολή του προς τον απόστρατο στρατηγό Μεταξά έγραφε ότι οι Έλληνες της Σμύρνης θα έπρεπε να αφεθούν να σφαγούν από τον Κεμάλ, γιατί ήταν αντιβασιλικοί. Γενικώς «το ’χε» με τις σφαγές ο πρίγκιπας Ανδρέας, χωρίς να κάνει εθνικές διακρίσεις!

Ο πρίγκιπας Φίλιππος μεγάλωσε εκτός Ελλάδας και ανατράφηκε ως κληρονόμος τίτλων γερμανικών, δανέζικων, βρετανικών και ρωσικών βασιλικών οίκων. Και ήταν, ήδη, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ κατά τη δεκαετία του 1950, όταν ο βρετανικός στρατός σφαγίαζε τους Έλληνες της Κύπρου, που είχαν ξεσηκωθεί κατά της αποικιοκρατίας. Και δεν έβγαλε τσιμουδιά ο «Έλληνας πρίγκιπας». Ίσως να απολάμβανε κιόλας τις σφαγές, αν σκεφτούμε τις οικογενειακές του ρίζες και την ανατροφή του.

ergasianet, 10 Απριλίου 2021