"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Νίκος Μπελογιάννης. 99 χρόνια από τη γέννησή του

2015-04-11 08:09

του Γιώργου Αλεξάτου

Σαν σήμερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1915, γεννήθηκε στην Αμαλιάδα ο Νίκος Μπελογιάννης, ηγετικό στέλεχος και ηρωική μορφή του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος.

Γιος πρώην μετανάστη στην Αμερική, που επιστρέφοντας άνοιξε ένα μικρό ξενοδοχείο στην Αμαλιάδα, ο Νίκος Μπελογιάννης εντάχθηκε ως μαθητής του Γυμνασίου στην ΟΚΝΕ και το 1934, ως φοιτητής της Νομικής, έγινε μέλος του ΚΚΕ.  Η πολιτική του δραστηριότητα είχε ως συνέπεια την αποβολή του από το πανεπιστήμιο και την επάνοδό του στην Αμαλιάδα, όπου το 1935 εκλέχτηκε γραμματέας της τοπικής Κ.Ο., ενώ συνέχισε τη δράση του και ως φαντάρος στην Πάτρα, παρά την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας.

Τον Μάη του 1938 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 5χρονη φυλάκιση και 2 χρόνια εξορία. Παρέμεινε φυλακισμένος και μετά τη γερμανική εισβολή, το 1941, και τον Σεπτέμβριο 1943 απέδρασε από το νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν, ανέλαβε γραμματέας της Κ.Ο. Πάτρας του ΚΚΕ και κατόπιν έγινε μέλος του Γραφείου Πελοποννήσου.

Τον Δεκέμβριο 1946 εντάχθηκε στον ΔΣΕ της Πελοποννήσου, το 1947 έγινε μέλος της Επιτροπής Διαφώτισης στο Γενικό Αρχηγείο και κατόπιν υποδιοικητής της Σχολής Αξιωματικών, πολιτικός επίτροπος της 102 Ταξιαρχίας και αργότερα της 10ης και 1ης Μεραρχίας.

Μετά την υποχώρηση του 1949 έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία και την Ουγγαρία, και το 1950 έγινε  τακτικό μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Με την ιδιότητα αυτή ανέλαβε, τον Ιούνιο, την ανασυγκρότηση των παράνομων κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα, όπου συνελήφθη τον Δεκέμβριο.

Ο Μπελογιάννης και οι άλλοι κομμουνιστές που πιάστηκαν με την κατηγορία της παράβασης του Α.Ν. 509/1947, για ανασύσταση του παράνομου ΚΚΕ, καταδικάστηκαν τον Οκτώβριο 1951, αλλά μετά την ανακάλυψη ασυρμάτων με τους οποίους γινόταν η επικοινωνία με την ηγεσία του κόμματος που βρισκόταν στο Βουκουρέστι έγινε νέα δίκη, τον Φεβρουάριο 1952, με την κατηγορία της παράβασης του μεταξικού Α.Ν. 375/1936 περί κατασκοπίας.

Η καταδίκη του σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο ξεσήκωσε πανελλαδικό και παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας. Η φωτογραφία του στο δικαστήριο, χαμογελαστού, με το κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, έκανε τον γύρο του κόσμου, και ενέπνευσε το γνωστό σκίτσο του Πικάσο.

Ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε, μαζί με τους συντρόφους του Δημήτρη Μπάτση, Ηλία Αργυριάδη και Νίκο Καλούμενο, πριν τα ξημερώματα της 30ής Μαρτίου 1952.

- Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Εκδοχή" τις 22 Δεκεμβρίου 2014