"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτοςgnalexatos@yahoo.gr

Μνήμη Γιάννη Μπανιά

2021-03-29 07:29
Εννιά χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Μπανιά. Ενός σπουδαίου ανθρώπου με τον οποίο συνεργάστηκα επί χρόνια, συγκρουστήκαμε κατά καιρούς, αλλά ποτέ δεν έπαψε να εκτιμά και να σέβεται ο ένας τον άλλον. Όπως πρέπει να συμβαίνει μεταξύ κομμουνιστών.
Γεννημένος στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1939, ο Γιάννης Μπανιάς εντάχθηκε ως φοιτητής του Πολυτεχνείου του Γκρατς στο παράνομο ΚΚΕ και απελάθηκε από την Αυστρία λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας. Ηγετικό στέλεχος, κατόπιν, και γραμματέας της Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, εξορίστηκε από τη Χούντα και μετά την απελευθέρωσή του συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα.
Έχοντας επιφυλάξεις σχετικά με τη φυσιογνωμία του ΚΚΕ εσωτερικού, αν και σαφώς τοποθετημένος υπέρ της ανανέωσης του κομμουνιστικού κινήματος, παρέμεινε ανένταχτος στα 1968-75 και μετά το 1ο(9ο) Συνέδριο του 1976 εκλέχτηκε μέλος του Ε.Γ. της Κ.Ε.
Η εκλογή του στη θέση του γραμματέα του ΚΚΕ εσ., το 1982, σηματοδότησε την αριστερή στροφή του κόμματος, σε αντιπαράθεση με την τάση Κύρκου, η οποία τελικά επικράτησε, επιβάλλοντας τη διάλυσή του και την ίδρυση της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ).
Ο Μπανιάς, επικεφαλής της τάσης που υπερασπίστηκε την κομμουνιστική φυσιογνωμία του κόμματος, συνέχισε τον αγώνα για την ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος, από το ΚΚΕ Εσ. / Ανανεωτική Αριστερά και την ΑΚΟΑ.
Συμμετέχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου υπήρξε βουλευτής στα 2007-09, ουδέποτε εγκατέλειψε την αναφορά του στο κομμουνιστικό κίνημα και στην υπόθεση της εργατικής τάξης.
Αλήθεια, τι στάση θα κρατούσε ο Μπανιάς έναντι του ξεπουλήματος των ελπίδων του λαού μας το καλοκαίρι του 2015, αν ζούσε;
Πρόκειται για ερώτημα ανόητο. Καθένας κρίνεται όσο ζει και από τη στάση που κρατάει αντιμέτωπος με τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες αντιφάσεις της εκάστοτε συγκυρίας.
Κατά συνέπεια, ο Γιάννης Μπανιάς κρίνεται από τη σταθερή ένταξή του στο κομμουνιστικό κίνημα, την αντίθεσή του στην κυρίαρχη δεξιά εκδοχή του ευρωκομμουνισμού, στην αποκομμουνιστικοποίηση του ΚΚΕ εσωτερικού, στη συγκρότηση του δεξιόστροφου ενιαίου Συνασπισμού και στις συγκυβερνήσεις στα 1989-90, στον κυβερνητισμό και την αστική πολιτική διαχείριση.
Ο Γιάννης Μπανιάς κρίνεται ως αγωνιστής του εγχειρήματος ανανέωσης του κομμουνιστικού κινήματος. Ως κομμουνιστής που σταθερά, σε όλη του την αγωνιστική διαδρομή, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αθλιότητες εκείνων που εξαπατούσαν τον αριστερό κόσμο, λέγοντάς του πως ασκώντας αστική πολιτική θα... ανατρέψουν την αστική πολιτική.
 
Δημοσιεύτηκε στο facebook, στις 28 Μαρτίου 2021