"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΟΛΑ;

2024-07-31 05:30
 
Υπήρξα σταθερός επικριτής του νεοφασιστικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία και υπερασπίστηκα από την πρώτη μέρα τον αγωνιζόμενο λαό του Ντονμπάς. Έχοντας δεχτεί έως και βρόμικες επιθέσεις εδώ μέσα. Ακόμα και εξάμηνο καθημερινό μπούλινγκ από άθλια ομάδα λασπολόγων.
Έχω ταχθεί ξεκάθαρα από την πρώτη μέρα με τη Ρωσία, όταν ανέλαβε την προστασία του σφαγιαζόμενου πληθυσμού του Ντονμπάς και την αποτροπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Εντούτοις, θα μου ήταν αδιανόητη η οποιαδήποτε ταύτιση με την εσωτερική πολιτική του Πούτιν, πόσο μάλλον με τις ιδεολογικές αρχές που διακηρύσσει. Δεν ξεχνάω ότι ο Πούτιν εκπροσωπεί μια ισχυρή μερίδα του μεγάλου ρωσικού κεφαλαίου.
Οι δικές μου ιδεολογικές αναφορές δεν έχουν, π.χ., καμιά σχέση με την υπεράσπιση μιας παράδοσης κοινωνικού συντηρητισμού, όπως εκδηλώνεται και στην πολιτική του Πούτιν έναντι των ΛΟΑΤΚΙ.
Και φυσικά δεν θα εκθείαζα τις δηλώσεις της Ζαχάροβα, με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και το ζήτημα με την παράσταση με συμμετοχή ατόμων από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Δεν έχουν καμιά θέση στις δικές μου ιδεολογικές αναφορές, οι καταγγελίες περί σατανιστών και κινδύνων για τον δυτικό χριστιανικό πολιτισμό. Οι δικές μου αναφορές στον ευρωπαϊκό πολιτισμό έχουν να κάνουν με τον Διαφωτισμό και επαναστάσεις όπως η Γαλλική και η Κομμούνα, και όχι με τη χριστιανική παράδοση, την οποία αυτές ακριβώς οι επαναστάσεις υπονόμευσαν.
Και είναι εξαιρετικά προβληματική η ταύτιση ακόμα και κάποιων καλοπροαίρετων αριστερών και τίμιων αγωνιστών, με τις άθλιες αυτές δηλώσεις, που υιοθετούν πλήρως τη ρητορική της διεθνούς Ακροδεξιάς.
Μήπως να εκθειάζαμε και την ανακήρυξη του εκτελεσμένου από τους κομμουνιστές, Τσάρου Νικολάου Β, σε Άγιο και τις πολύ συχνές δηλώσεις εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης (ενίοτε και του ίδιου του Πούτιν) κατά των μπολσεβίκων που -όπως λένε- επιχείρησαν να καταστρέψουν τις χριστιανικές ρωσικές παραδόσεις;
Μήπως να ξεχωρίζαμε ανάμεσα στον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, και στην υιοθέτηση της ιδεολογίας και της πολιτικής του Πούτιν;
 
Facebook, 30.7.2024