"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Με στήριξη Τσίπρα, νέο επικίνδυνο παραλήρημα Πολάκη

2019-04-24 18:57

Για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εξαιτίας του λόγου που εκφέρει και που αποτελεί τυπική έκφραση αυριανισμού των χειρότερων εποχών. 

Αυτή τη φορά ο αμετροεπής υπουργός δεν δίστασε να εξαπολύσει ευθεία επίθεση στο δημόσιο αίσθημα για τους ανάπηρους και τα δικαιώματά τους, χαρακτηρίζοντας τα “ευεργεσία”. Κατά συνέπεια, παραχώρηση κάποιων ευεργετών προς ανήμπορους, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις μεταξύ τους άνισες σχέσεις.

Χαρακτηριστικά ρατσιστική η άποψη του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος δεν διστάζει να ναρκοθετεί την ίδια τη δημοκρατία, αναλαμβάνοντας ρόλο τιμητή και υβριστή όλων όσοι δεν έχουν μετατραπεί σε παλαμακιστές της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Και υπονοώντας σαφέστατα ότι οι όποιες λαϊκές κοινωνικές κατακτήσεις αποτελούν “ευεργεσία” των κέντρων εξουσίας.

Το ακόμη πιο επικίνδυνο στην περίπτωση Πολάκη είναι το γεγονός ότι έχει την πλήρη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον κάλυψε και σ’ αυτό του το ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό ξέσπασμα. Αναλαμβάνοντας ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, την πολιτική ευθύνη για τις ασχήμιες του υπουργού του. Καθιστώντας τον αυριανισμό θεμέλιο του πολιτικού λόγου της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.

Σε μια εποχή γενικότερης παρακμής και απειλών κατά της δημοκρατίας και των αξιών της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι απαντώντας στον ανεκδιήγητο Πολάκη, η ευρωβουλευτίνα της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, δεν απέφυγε να τον ακολουθήσει σε ανάλογη ρατσιστική κατεύθυνση, λέγοντας πως θα έπρεπε να απευθύνεται σε ανθρώπους με ίδιο ύψος με το δικό του.

Καθιστώντας σαφές ότι οι ακροδεξιές απόψεις δεν ευδοκιμούν μόνο στους χώρους που εντάσσονται στην άκρα Δεξιά. 

*Ίσκρα, 23 Απριλίου 2019