"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Η νικηφόρα μάχη της Γκουαδαλαχάρα

2015-04-11 23:11

του Γιώργου Αλεξάτου

Στις 23 Μαρτίου 1937 ο στρατός της δημοκρατικής Ισπανίας, με τη συμμετοχή και των Διεθνών Ταξιαρχιών, πετύχαινε μια σημαντική νίκη που θα κρατούσε τις δυνάμεις των φασιστών μακριά από τη Μαδρίτη.

Η μάχη της Γκουαδαλαχάρα, σε μικρή απόσταση από την ισπανική πρωτεύουσα, άρχισε στις 8 Μαρτίου, με την επίθεση περίπου 50.000 ανδρών του φασιστικού στρατού, από τους οποίους 15.000 ήταν Ιταλοί, σταλμένοι στην Ισπανία από το καθεστώς του Μουσολίνι. Απέναντί τους αντιπαρατάχθηκαν 20.000 δημοκράτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι μαχητές του ελληνικού λόχου «Νίκος Ζαχαριάδης» των Διεθνών Ταξιαρχιών.

Στη μεγάλη αυτή μάχη οι φασίστες χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονο -για την εποχή- εξοπλισμό, προερχόμενο από τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία. Εντούτοις, οι δημοκρατικοί είχαν, για πρώτη φορά, στη διάθεσή τους άρματα μάχης που τους είχε παραχωρήσει η Σοβιετική Ένωση.

Η μάχη της Γκουαδαλαχάρα, ματαιώνοντας την κατάληψη της Μαδρίτης από τους φασίστες του Φράνκο, αναπτέρωσε το ηθικό των αντιφασιστικών δυνάμεων που μπόρεσαν να συνεχίσουν τον αγώνα για δύο ακόμη χρόνια.

- Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Εκδοχή" τις 23 Μαρτίου 2015