"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Η Ελισάβετ και ο Ευαγόρας

2022-02-07 01:48

Η μακροβιέστερη βασίλισσα της Βρετανίας, η Ελισάβετ, συμπληρώνει σήμερα εβδομήντα χρόνια από την άνοδό της στον Θρόνο.

Δεκαετίες τώρα, από πολύ μικρός, κάθε που κάτι ακούω για δαύτην, το μυαλό μου πάει στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Τον Κύπριο μαθητή του Γυμνασίου της Πάφου, ο οποίος τη μέρα της επίσημης στέψης της (που έγινε στις 2 Ιουνίου 1953) κατέβασε από τον ιστό του σχολείου και έσκισε τη βρετανική σημαία. Τη σημαία των κατακτητών της πατρίδας του.

Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας θα συλληφθεί, αλλά δεν θα κρατηθεί λόγω ηλικίας. Εντούτοις, θα πιαστεί και πάλι αργότερα, εξαιτίας της συμμετοχής του στον ένοπλο αντιαποικιακό αγώνα του κυπριακού λαού, και θα καταδικαστεί σε θάνατο.

Θα απαγχονιστεί στις 14 Μαρτίου 1957, στις φυλακές της Λευκωσίας και -όπως και οι άλλοι εκτελεσμένοι Κύπριοι αγωνιστές- θα ταφεί στα "Φυλακισμένα Μνήματα", για την αποφυγή μετατροπής της κηδείας σε παλλαϊκή αντικατοχική διαδήλωση.

Ήταν μόλις 19 χρόνων. Και η άθλια αυτή εκπρόσωπος της αποικιοκρατίας και του εγκλήματος θα αρνηθεί να του δώσει χάρη, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις. Δεν μπορούσε να ξεχάσει τον εξευτελισμό του Στέμματος από τον 15χρονο μαθητή, τη μέρα της στέψης της, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Facebook, 6/2/2022