"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

"Η Αυγή" στις 21 Απριλίου 1967

2020-04-21 21:33

Σχετικά με μια φήμη που την έχω αναπαράγει κι εγώ μερικές φορές:

Δεν υπήρχε πρωτοσέλιδο της "Αυγής" με τίτλο "Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία". Το πρωτοσέλιδο της "Αυγής" που κατασχέθηκε στις 21 Απριλίου 1967 ήταν αυτό της φωτογραφίας. Στο οποίο, μάλιστα, μπήκε τελευταία στιγμή και η είδηση της σύλληψης των Γλέζου, Κύρκου και Ανδρέα Παπανδρέου, και των "ασυνήθιστων κινήσεων" στρατού και αστυνομίας.

Τη σχετική φήμη τη δημιούργησε ο Μίκης Θεοδωράκης, μάλλον επειδή δεν θυμόταν καλά, και βασισμένος στο ότι, πράγματι, η ΕΔΑ και το παράνομο ΚΚΕ υποστήριζαν ότι αν και υπάρχει χούντα στον στρατό δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε εκτροπή. Και ο αριστερός κόσμος καλούνταν να δώσει τη μάχη των εκλογών.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι το σχετικό άρθρο το υπέγραφε ο Άγγελος Διαμαντόπουλος, μέλος της ηγεσίας της ΕΔΑ και αργότερα του ΚΚΕ εσ.

Η αλήθεια είναι πως ο Διαμαντόπουλος είχε δημοσιεύσει άρθρο για την εκλογική τακτική της ΕΔΑ, σε συνέχειες. Και σ' αυτό έλεγε, φυσικά, ότι κύρια προτεραιότητα είναι η μάχη των εκλογών.

Δυστυχώς, ανάλογη ήταν η συμπεριφορά και των άλλων τάσεων της Αριστεράς. Τόσο της "Αναγέννησης" (του μ-λ ρεύματος) που συγκρότησε και εκλογικό σχήμα, τη ΣΠΑΚ, όσο και των τροτσκιστών (ΚΔΚΕ, ΕΔΕ και ΕΠΕ) που καλούσαν σε στήριξη της ΕΔΑ. Αλλά και των ΦΝΧ κ.λπ.

Με μια εξαίρεση: Τη μικρή τροτσκιστική οργάνωση "Εργατική Δημοκρατία", η ομώνυμη εφημερίδα της οποίας κυκλοφόρησε στις αρχές Απριλίου, με κύριο θέμα το επικείμενο πραξικόπημα! Για να δεχτεί επίθεση πως... καλλιεργεί την ηττοπάθεια και παίζει βρόμικο και ύποπτο ρόλο!