"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Για την εκτέλεση του Δημήτρη Μπάτση

2021-03-31 20:27
Διαβάζω εδώ κι εκεί ότι ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε μαζί με τον Μπελογιάννη, εξαιτίας του βιβλίου του "Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα", που τίναζε στον αέρα τις θεωρίες της "Ψωροκώσταινας" και εξέθετε την ελληνική αστική τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της.
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όσο κι αν ενόχλησε το βιβλίο του Μπάτση, δεν προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα ότι συνδέεται με την εκτέλεσή του.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1947, μέσα στον Εμφύλιο. Καθώς ο Μπάτσης συνδεόταν με την εαμική ΕΠ-ΑΝ (την κίνηση Επιστήμη - Ανοικοδόμηση) και ήταν εκδότης του αριστερού επιστημονικού περιοδικού "Ανταίος", θα μπορούσαν θαυμάσια τότε να βρουν κάποιο πρόσχημα και να τον συλλάβουν και να αποσυρθεί και το βιβλίο από την κυκλοφορία. Τότε που έπιαναν, βασάνιζαν, εξόριζαν, φυλάκιζαν και εκτελούσαν κόσμο για ψύλλου πήδημα.
Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ο Μπάτσης, μάλιστα, συνέχισε την έκδοση του "Ανταίου" μέχρι το 1951, λίγο πριν συλληφθεί. Οι κατήγοροί του δεν αναφέρθηκαν καν στο βιβλίο του, που συνέχισε να κυκλοφορεί και μετά την εκτέλεσή του.
Ο Μπάτσης εκτελέστηκε γιατί δεν δέχτηκε να κατονομάσει πρόσωπα που του υποδείκνυε η Ασφάλεια, πέραν εκείνων που ήδη είχαν συλληφθεί. Έχοντας πιαστεί γιατί μεσολαβούσε στο να παίρνει ο παράνομος μηχανισμός του ΚΚΕ χρήματα που έρχονταν από το εξωτερικό, μπορούσε να εμφανιστεί ότι και λόγω κοινωνικής θέσης, γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις.
Έκανε μεγάλες υποχωρήσεις, όπως, π.χ., το ότι πρότεινε να τον στείλουν να πολεμήσει στην Κορέα, αλλά δεν ήθελε να πάρει αθώο κόσμο στο λαιμό του.
 
facebook, 31 Μαρτίου 2021