"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτοςgnalexatos@yahoo.gr

Φεβρουάριος 1929: Η μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου

2022-02-07 01:22

Οι μεταλλωρύχοι της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου ήταν αυτοί που με τους μεγάλους απεργιακούς τους αγώνες (το 1883, το 1887, στα περίφημα «Λαυρεωτικά» του 1896 και το 1906) είχαν βάλει τη σφραγίδα τους στα πρώτα βήματα του ελληνικού εργατικού κινήματος. Την 1η Φεβρουαρίου 1929 ξεκίνησαν μια νέα μεγάλη απεργία, που θα συνεχιστεί επί ενάμιση μήνα και θα είναι μία από τις πιο σημαντικές εργατικές κινητοποιήσεις στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Η απεργία, που έγινε με αίτημα την αύξηση των μισθών, αντιμετωπίστηκε με τη βία της κρατικής καταστολής από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Στις 7 Φεβρουαρίου, από πυρά της Χωροφυλακής κατά των απεργών, δολοφονήθηκε ο εργάτης Γιώργος Συρίγος και τραυματίστηκαν άλλοι 33.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Συρίγου, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος (που θα συμμετάσχει αργότερα και στη δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά), δεν θα διστάσει να πει: «Εάν ο χωροφύλακας πυροβόλησε, καλώς έπραξε. Δεν μπορείτε να πείτε ότι είχε καθήκον ο χωροφύλακας να σταυρώσει τα χέρια του και να αφήσει ελεύθερους τους απεργούς να επιτίθενται κατά των γραφείων της εταιρείας και να αναστατώνουν τον κόσμο». Άλλωστε, ο εισαγγελέας Κώνστας δήλωνε ότι «κράτος επτά εκατομμυρίων δεν θα δειλιάσει να σκοτώσει πέντε χιλιάδες ταραξίες».

Η δολοφονική επίθεση απαντήθηκε με γενική απεργία διαμαρτυρίας όλων των εργατών και των επαγγελματιών του Λαυρίου, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου η απεργία επεκτείνεται σε όλα τα μεταλλωρυχεία της πόλης. Η αστυνομία επιτίθεται και πάλι ένοπλα και στις 14 Μαρτίου τραυματίζονται 30 απεργοί.

Τελικά, η απεργία έληξε στις 16 Μαρτίου με νίκη των απεργών και ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε συμφωνία με τη νεοσύστατη Ενωτική ΓΣΕΕ (συγκροτημένη από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ, οι οποίες είχαν αποκλειστεί από την ελεγχόμενη από το μέτωπο εργατοπατέρων και σοσιαλδημοκρατών, ΓΣΕΕ), που περιελάμβανε:

10% αύξηση σε όλους τους εργάτες και εργάτριες. Απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων εργατών και επάνοδο στην εργασία τους. Εξασφάλιση της αντιπροσώπευσης των εργατών στα ταμεία Αλληλοβοήθειας και Συντάξεων. Αποζημίωση της οικογένειας του δολοφονημένου Συρίγου.

*ergasianet.gr 6/2/2022