"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Facebook: Η λογοκρισία παίρνει διαστάσεις αντιδημοκρατικής πρόκλησης

2021-03-05 19:41

Δύο μέρες μετά τη λήξη της τριήμερης απαγόρευσης να δημοσιεύω στο facebook, νέα εφταήμερη αυτή τη φορά απαγόρευση ήρθε να επικυρώσει την εκτίμηση ότι οι μηχανισμοί λογοκρισίας, για τη στήριξη του κρατικού αυταρχισμού και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, προκαλούν με απροκάλυπτο τσαλαπάτημα κάθε έννοιας συνταγματικής δημοκρατικής νομιμότητας.

Έτσι, απαγορεύεται η δημοσίευση ακόμη και εργασιών μου, όπως το άρθρο-μελέτη για τις εργαζόμενες γυναίκες στη μεταπολεμική Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tomov.gr και αναδημοσίευσα εδώ, αλλά στο facebook δεν είναι αποδεκτό. 

Η λογοκρισία έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από εκατοντάδες χρήστες του facebook. 

Αναδημοσιεύω σχετικά κείμενα από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Στρατούλη, τους συγγραφείς Έρη Ρίτσου και Νίκο Σαραντάκο, την ποιήτρια και πρώην αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Θανοπούλου, τον συνδικαλιστή Νίκο Γουρλά, τον μουσικό-συνδικαλιστή Κώστα Γεωργόπουλο και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Δεληπέτρο:

Δημήτρης Στρατούλης: Γιώργο Αλεξάτο κράτα γερά. Εκφράζω την αμέριστη αλληλεγγύη μου στον καλό φίλο, σύντροφο και συμπατριώτη μου από τον Αστακό συγγραφέα Γιώργο Αλεξάτο, αλλά και στην Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και στα μέλη της, για το μπαράζ επιθέσεων λογοκρισίας, που δεχτηκαν τις τελυταίες ημέρες στο διαδίκτυο, οι οποίες αποτελούν πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελέυθερης έκφρασης, ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η απόλυτη κυριαρχία επικοινωνιακών κολοσσών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίζει ένα σκοτεινό μέλλον, εάν δεν αγωνιστούμε να μπουν πολιτικοί και κοινωνικοί έλεγχοι και φραγμοί στην ανεξέλεγκτη δράση τους. Αυτό είναι ένα από τα βασικά επίδικα, που σίγουρα αποτελεί πεδίο πολλαπλών ταξικών, οικονομικών και κοινωνικών αντιπαράθεσεων του παρόντος και του μελλοντος.

Έρη Ρίτσου: Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης σχετικά με τη λογοκρισία που ασκείται σε τούτο δω το μέσο, μόλις είδα και τούτη την απαγόρευση που αφορά τον Γιώργο Αλεξάτο, τον οποίο έχουν τρελάνει στις "τιμωρίες".

Όπως γράφουν φίλοι σε σχόλια προηγούμενης ανάρτησής μου, (δίνοντας παραδείγματα αισχρών σχολίων τα οποία δεν θεωρήθηκε πως είναι ακατάλληλα για δημοσίευση μόνο και μόνο επειδή ήταν ακροδεξιάς προέλευσης), η λογοκρισία είναι στοχευμένη και δεν έχει σχέση με παραβίαση των όρων λειτουργίας του φουμπου. Παραβίαση υπάρχει μόνο αν γράψει κανείς κάτι που δεν είναι της αρεσκείας των λογοκριτών του μέσου.

Νίκος Σαραντάκος: Παρόλο που το Φέισμπουκ αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη στο κατέβασμα αναρτήσεων για το θέμα του απεργού πείνας και παρά το γεγονος ότι επανέφερε τις φωτογραφίες από την πορεία -ύστερα από διαμαρτυρία της Ένωσης των Φωτορεπόρτερ- οι "επιμελητές υλικού" εξακολουθούν να μοιράζουν αφειδώς ποινές. Έτσι ο συγγραφέας Γιώργος Αλεξάτος τιμωρήθηκε με 7ήμερο αποκλεισμό επειδή... διαμαρτυρήθηκε για το κατέβασμα των φωτογραφιών του Μ. Λώλου. Είναι λιγάκι καφκικό, δεν είναι; ΥΓ Περιμένω να δω αν θα φάω κι εγώ 3ήμερο ή 7ήμερο.

Κατερίνα Θανοπούλου: Γιώργος Αλεξάτος. Καμιά φωνή δεν φιμώνεται όταν έχει δίκιο.

Νίκος Γουρλάς: Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες λογοκρίνεται ανάρτηση του συντρόφου Γιώργου Αλεξάτου για τον Κουφοντίνα την πρώτη και τώρα για την λογοκρισία που υπέστη ο Μ. Λώλος. Η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα και πρέπει να βρούμε τρόπους κινηματικούς αλλά και νομικούς να απαντήσουμε σε αυτή την άθλια πρακτική που θυμίζει την εποχή της επταετίας. Πρέπει να υπάρξει κάλεσμα από όλους όσους υπέστησαν λογοκρισία για να υπάρξει άμεση αντίδραση.

Κώστας Γεωργόπουλος: Για αλλη μία φορά ο σύντροφος Γιώργος Αλεξάτος αμέσως μετά τόν 3ημερο αποκλεισμό του, σέ νέο απαράδεκτο καί φασιστικό 7ημερο αποκλεισμό από τήν Κυβέρνηση τής ΝΔ που ελέγχει ολα τα ΜΜΕ και το Facebook,επιβάλλοντας φίμωση σέ οσους δεν την χαϊδεύουν... Είναι μακριά νυχτωμένη εάν νομίζει πως με τέτοιες μεθόδους θα μακροημερεύσει...

Βαγγέλης Δεληπέτρος: Αν γυρίσουμε τώρα το βλέμμα από τη λογοκρισία και αφήσουμε τους λογοκριτές να ξεσαλώνουν, δεν αργεί η ημέρα που η μητσοτακική ΕΡΕ θα κάνει την "εξαίρεση" κανόνα.