"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτοςgnalexatos@yahoo.gr

Εργοδοτικά εγκλήματα με κυβερνητική συγκάλυψη

2019-01-06 19:21

Διαστάσεις έντονου κοινωνικού φαινομένου προσλαμβάνει τον τελευταίο καιρό, με ρυθμούς εντεινόμενους, η εργοδοτική βία και τρομοκρατία, καθώς και η έκθεση εργαζομένων σε κίνδυνο, με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να σιωπούν επιδεικτικά. 

Το πρόβλημα αναδεικνύεται ιδιαίτερα σοβαρό στον κλάδο των εργαζομένων στη διανομή φαγητού και τις ταχυμεταφορές, στους “ντελιβεράδες”, καθώς όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά ξυλοδαρμών από εργοδότες και μπράβους τους.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα “ατυχήματα”, με συνέπεια μέσα στο 2018 έντεκα διανομείς να έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να έχουν τραυματιστεί ή ακόμη και να έχουν μείνει ανάπηροι.

Είναι προφανές ότι η δραματική αυτή κατάσταση αποτελεί μια ακόμη συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών, με την ανεργία να υποχρεώνει σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ενώ η αποδιάρθρωση της εργατικής νομοθεσίας και η πλήρης αποδιοργάνωση των μηχανισμών ελέγχου έχουν αποθρασύνει την εργοδοσία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ενώ μέσα στον Δεκέμβριο ο κλάδος των διανομέων θρήνησε δύο ακόμη εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μεταφορά παραγγελιών με εντατικοποίηση του χρόνου παράδοσης, και έχουν καταγγελθεί περιστατικά τραμπουκισμώνσε βάρος εργαζομένων από εργοδότες ή από τους μπράβους τους, η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου σιωπά. Αναλαμβάνοντας, έτσι, προκλητικά την πολιτική κάλυψη της εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας.

Ίσκρα, 5 Ιανουαρίου 2018