"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Χίου Ιωακείμ. Ο αντιφασίστας μητροπολίτης

2015-04-11 23:08

του Γιώργου Αλεξάτου

Ο μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ ήταν ένας από τους 4.000 ιερωμένους που εντάχθηκαν στο ΕΑΜ. Ένας από τους μητροπολίτες που συνέβαλαν στον αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών, όπως οι εθνοσύμβουλοι της ΠΕΕΑ  Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος, ο «κόκκινος δεσπότης» Μηθύμνης Διονύσιος, ο Σάμου Ειρηναίος, ο Χαλκίδος Γρηγόριος, ο Αττικής Ιάκωβος, ο Βόλου Ιωακείμ, ο Κονίτσης Δημήτριος και ο Λαρίσσης Καλλίνικος.

Γεννημένος το 1880 στα Θυμιανά της Χίου, ο Χριστόφορος Στρουμπής, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, χειροτονήθηκε διάκονος το 1903 και πήρε το εκκλησιαστικό όνομα Ιωακείμ. Ένα χρόνο μετά αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπηρέτησε ως  Αρχιδιάκονος στη Μητρόπολη Λήμνου κι έπειτα ως Πρωτοσύγκελος στη Ρόδο. Το 1911 εκλέχτηκε Επίσκοπος Αρδαμερίου Χαλκιδικής. Το 1924 εκλέγεται Μητροπολίτης Καρδαμύλων και το 1933 Μητροπολίτης Χίου.

Έχοντας συμμετάσχει σε δημοκρατικούς αγώνες κατά τον Μεσοπόλεμο, την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και πρωτοστάτησε στις δραστηριότητες της Εθνικής Αλληλεγγύης. Λόγω της συμμετοχής στον αντιφασιστικό-εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, καθαιρέθηκε από το μητροπολιτικό αξίωμα το 1946, κατηγορούμενος ως φιλοκομμουνιστής, και πέθανε πάμφτωχος τέσσερα χρόνια μετά, στις 28 Μαρτίου 1950.

- Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Εκδοχή" στις 28 Μαρτίου 2015