"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

20-21 Δεκεμβρίου 1954. Η δίκη του παράνομου Ριζοσπάστη

2015-05-03 11:02

Στις 20 και 21 Δεκεμβρίου1954 έγινε στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Ομάδα κομμουνιστών, οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος, καταδικάστηκε, με βάση τον Α.Ν. 509/1947, με τον οποίο τέθηκε εκτός νόμου το ΚΚΕ, για εκτύπωση και διακίνηση του «Ριζοσπάστη».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Γεώργιος Γεωργίου διατηρούσε μυστικόν τυπογραφείον εις το οποίον εξεδίδετο μέχρι τον Δεκέμβριον 1953 ο παράνομος Ριζοσπάστης, ως εκ τούτου δε ο κατηγορούμενος, βοηθούμενος και από τους άλλους συγκατηγορούμενούς του εις την διανομή των φύλλων, παρέβαινε τον Νόμο 509 και επεδίωκε να «αποσπάσει μέρος εκ του όλου της ελληνικής επικρατείας»».

Ο 54χρονος εργάτης Γεωργίου, στον οποίο επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή (δεκαετής φυλάκιση), θα συμμετάσχει, τον Ιούλιο 1955, στη μεγάλη απόδραση των 27 κομμουνιστών κρατουμένων στη φυλακή των Βούρλων. Θα περάσει στην παρανομία και θα βρεθεί αργότερα νεκρός στην Αλεξανδρούπολη. Ενώ η Αριστερά έκανε λόγο για δολοφονία, η χωροφυλακή ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε κατά την απόπειρά του να διαφύγει στη Βουλγαρία.

- Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Εκδοχή" στις 20 Δεκεμβρίου 2014