Επρόκειτο για το τελευταίο αιματηρό Μπλόκο που πραγματοποίησαν οι ναζί Γερμανοί κατακτητές στην Αθήνα, μόλις δυο βδομάδες πριν την αποχώρησή τους απ’ αυτήν. Και πραγματοποιήθηκε -όπως και όλα σχεδόν τα προηγούμενα- σε μια εργατική προσφυγογειτονιά, η οποία είχε αναδειχθεί σε κάστρο της εαμικής Αντίστασης.
Η επιρροή του ΕΑΜ στις δυτικές συνοικίες του λεκανοπεδίου (όπως και ακριβώς απέναντι, στις ανατολικές, κάτω από τον Υμηττό) ήδη από το 1943 είχε προσλάβει τεράστιες διαστάσεις και συνδεόταν άμεσα με τη διαμόρφωση του εαμικού κινήματος σε ένα ευρύ μέτωπο των εργαζόμενων λαϊκών τάξεων με πρώτη και κύρια την εργατική τάξη.
Στην επιρροή του ΕΑΜ προστέθηκε, από την άνοιξη του 1944, και η κυριαρχία του ΕΛΑΣ σε όλες σχεδόν τις περιοχές που βρίσκονταν δυτικά του Κηφισού, ενώ ισχυρές δυνάμεις δρούσαν και στις συνοικίες του δήμου της Αθήνας που βρίσκονταν ανατολικά του ποταμού. Η παρουσία των δυνάμεων κατοχής και των συνεργατών τους εκεί ήταν περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική. Αυτός ήταν και ο λόγος που τις έκανε να οργανώνουν επιθέσεις με τη μορφή «μπλόκων», μετά από τα οποία αποσύρονταν και πάλι εκεί όπου ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Το τελευταίο μπλόκο πραγματοποιήθηκε στη προσφυγική συνοικία Προύσης στο Αιγάλεω, πιο γνωστό τότε ως Μπαρουτάδικο. Η Προύσης, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κεντρική οδό, γνωστή και ως συνοικία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται κατά μήκος του Κηφισού, μεταξύ Ιεράς Οδού και λεωφόρου Καβάλας. Αποτελούσε έτσι σχετικά εύκολο στόχο για τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους, που απέφευγαν να εισχωρήσουν περισσότερο στο Αιγάλεω, το οποίο είχε ήδη απελευθερωθεί, έχοντας εκλέξει και εαμική δημοτική αρχή, μέσα από λαϊκή συνέλευση στην πλατεία Εσταυρωμένου, με δήμαρχο το στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννη Μπατζακίδη.
Με πρόσχημα τις συνηθισμένες και σχεδόν καθημερινές αψιμαχίες με τον ΕΛΑΣ στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από τη συνοικία και στις γέφυρες του Κηφισού, οι Γερμανοί και οι ταγματασφαλίτες επιτέθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 1944 και δολοφόνησαν ενενήντα εφτά κατοίκους της συνοικίας, άντρες, γυναίκες και παιδιά, πολλοί από τους οποίους βρήκαν τον θάνατο μέσα στα σπίτια τους που πυρπολήθηκαν από τους φασίστες.
Ήταν η τελευταία φορά που οι ναζί πατούσαν το πόδι τους στο Αιγάλεω. Κι αυτή την τελευταία φορά άφησαν το στίγμα της εγκληματικής τους μανίας κατά του κόσμου της εργασίας και της Αντίστασης.
*ergrasianet.gr, 29 Σεπτεμβρίου 2021