"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Οι μαθητές και οι εξορκιστές

2014-12-01 18:50

Δημοσιεύτηκε στο Βαθύ Κόκκινο τις 13 Νοεμβρίου 2014.

Ενόχλησε η μαθήτρια που κατόρθωσε με την παρέμβαση της να ανατρέψει την «Ανατροπή» του Πρετεντέρη. Ενόχλησε πολύ και πολλούς. Κάποιοι από τους οποίους, στην προσπάθειά τους να αντιδράσουν, αυτοαποκαλύπτονται.

Πρώτος ο ίδιος ο Πρετεντέρης, που όταν η Ιωάννα μίλησε για τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν μέσα από τόσες και τόσες δυσκολίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, της είπε, με εκείνο το γλοιώδες γέλιο του πετυχημένου γλίτσα:

«Κι εγώ, αν με άκουγαν οι καθηγητές μου, αυτά θα έλεγα».

Όπως ακριβώς κάνει στις εκπομπές του, για να τον ακούν αυτοί που του εξασφαλίζουν το καθημερινό του παντεσπάνι.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός, ένας άλλος αστέρας της καθεστωτικής απολογητικής, που πλασάρεται και σαν διανοητής και συγγραφέας. Ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος, όντας ο ίδιος φερέφωνο αυτών που τον πληρώνουν για να καλύπτει ιδεολογικά τις αθλιότητές τους, αδυνατεί να φανταστεί πως δεν είναι όλοι σαν τα μούτρα του:

«Μιλούσε σαν να απαγγέλλει», γράφει το σαπρόφυτο στην «Καθημερινή»,  «και ακόμη κι αν η ίδια, όπως είπε, δεν κινητοποιήθηκε επειδή την παρότρυνε κάποιο κόμμα, απήγγελλε το αγωνιστικό της μάθημα προσπαθώντας να το αποδώσει με ακρίβεια συλλαβής, όπως ξέρει να αποδίδει με ακρίβεια συλλαβής το μάθημα της Ιστορίας φερ’ ειπείν. Η σκηνή θύμιζε «Εξορκιστή», το κορίτσι που μιλάει με τη φωνή κάποιου άλλου».

Ομολογουμένως, εντυπωσιακός ο συνειρμός με τον «Εξορκιστή». Μόνο που ο φόβος τους δεν μπορεί να εξορκιστεί με χυδαιότητες. Και το καταλαβαίνουν πολύ καλά αυτές τις μέρες, βλέποντας έντρομοι τους έφηβους να αντιστέκονται στη βαρβαρότητα και τη γλίτσα που εκπροσωπούν αυτοί οι κύριοι και τα αφεντικά τους.