"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Μάης '36. Αναζητώντας τα κόκκινα σημάδια του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου

2014-05-02 19:51

Με αφορμή την επέτειο της εργατικής εξέγερσης του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, το Κοινωνικό Κέντρο-Στέκι Μεταναστών καλεί σε μία εκδήλωση μνήμης και τιμής -για τους εργατικούς αγώνες του μεσοπολέμου, για τους πολλούς που αγωνίστηκαν ενάντια στην εκμετάλλευση και το φασισμό –γυναίκες, άντρες, έλληνες, εβραίοι ή τούρκοι- αλλά και για τους συναδέλφους μας, γνωστούς και άγνωστους, που πέσανε νεκροί σε αυτόν τον αγώνα, όπως η Αναστασία Καρανικόλα, ο Τάσος Τούσης και ο Ιντογιάνκο Σενόρ.

Η ιστορία των εργατικών και κοινωνικών αγώνων άλλωστε είναι διαρκώς ζωντανή και παρούσα, μέσα από τις κατακτήσεις και τις ήττες, μέσα από την εμπειρία, τις οργανώσεις και τις παραδόσεις, μέσα τελικά από την ταξική πάλη του σήμερα. Η ιστορία αυτή όμως παραμένει επίσης χαραγμένη στους δρόμους και τις πλατείες αυτής της πόλης, εκεί που οι απεργοί του 1936 διαδήλωσαν, συγκρούστηκαν με τη Χωροφυλακή, κατέλαβαν εργοστάσια ή έπεσαν νεκροί. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει σήμερα ούτε μία πλάκα που να θυμίζει το όνομά τους.

Αυτά τα ίχνη θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το Σάββατο 3 Μάη, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την αδικία της λήθης. Η περιήγησή μας θα ξεκινήσει από το Στέκι Μεταναστών (Ερμού και Βενιζέλου, στο μνημείο του Λαμπράκη), κινούμενη από την Πλατεία Ελευθερίας ως την οδό Πτολεμαίου και το Καραβάν Σαράι. Θα σταθούμε στα κεντρικά σημεία της διαδήλωσης, στα σημεία που έπεσαν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί της εξέγερσης, στα κατειλημμένα καπνεργοστάσια. Την «ξενάγησή» μας θα αναλάβουν ο Γιώργος Αλεξάτος, συνδικαλιστής – συγγραφέας, ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης, συνδικαλιστής – συγγραφέας, ο Σπύρος Λαζαρίδης, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, ο Σπύρος Μαρκέτος, καθηγητής ιστορίας στο ΑΠΘ, καθώς και όσοι και όσες από τους συμμετέχοντες έχουν να καταθέσουν σχετικές γνώσεις και γνώμες.

Η περιήγηση θα συνοδευθεί από αναγνώσεις λογοτεχνικών και ιστορικών αποσπασμάτων και από επιτόπια έκθεση εφημερίδων της περιοχής.

Μετά την περιήγηση, θα ακολουθήσει συζήτηση, ζωντανή μουσική και φαγητό στην οδό Σπανδωνή, κάτω από το Στέκι Μεταναστών.

 

Κοινωνικό Κέντρο-Στέκι Μεταναστών | Ερμού 23