"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Εγκωμιάζοντας τον δωσιλογισμό...

2014-06-08 05:09

Κατά τη δίκη των δωσιλόγων, πρωθυπουργών και υπουργών των κατοχικών κυβερνήσεων, κατέθεσε ως μάρτυρας "κατηγορίας" και ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης, ο οποίος είχε και έναν χαρακτηριστικό διάλογο με τον κατηγορούμενο τρίτο κατοχικό πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη και τον συνήγορο υπεράσπισης Κωνσταντίνο Τσουκαλά.

Ράλλης: Τα Τάγματα Ασφαλείας εξετράπησαν;

Σοφούλης: Πολύ.

Ράλλης: Εις τι;

Σοφούλης: Εξώρμουν εις τους συνοικισμούς και εβιαιοπράγουν. Πολλοί κομματικοί μου φίλοι μου παρεπονέθησαν σχετικώς, εκάλεσα μάλιστα και τον Πλυτζανόπουλον και του συνέστησα σχετικώς.

Ράλλης: Ο Πλυτζανόπουλος ήτο δικός σας. Δεν ήτο δικός μου.

Σοφούλης: Μάλιστα.

Ράλλης: Όλοι οι αξιωματικοί των Ταγμάτων Ασφαλείας ήσαν εξαίρετοι.

Σοφούλης: Αυτό το γνωρίζω.

Τσουκαλάς: Αι κυβερνήσεις της Κατοχής επρόδωσαν την Ελλάδα;

Σοφούλης: Ούτε κατ' εικασίαν να το παραδεχθώ. Τους γνωρίζω όλους τους κατηγορουμένους. Είναι καλοί Έλληνες. Αγαπούν την πατρίδα των. Τους εκτιμώ.

- Από τις εφημερίδες της 3ης Μαρτίου 1945.

- Ο Πλυτζανόπουλος που αναφέρεται στον διάλογο ήταν ο αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας. Βενιζελικός αξιωματικός, είχε αποστρατευτεί μετά το βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα του 1935 και το 1941 ήταν ιδρυτικό μέλος του ΕΔΕΣ, όταν αποκλειστικός σκοπός της οργάνωσης ήταν η αποτροπή της επανόδου του βασιλιά στην Ελλάδα. Όπως και το σύνολο σχεδόν του ΕΔΕΣ Αθήνας, αποκήρυξε το αντάρτικο του Ζέρβα και συνεργάστηκε ανοιχτά με τους κατακτητές. Διατηρώντας την πολιτική του φιλία με τον Σοφούλη... Τον μετέπειτα πρωθυπουργό που οργάνωσε τις εκλογές βίας και νοθείας του 1946 από τις οποίες απείχε η Αριστερά και μέρος του Κέντρου, αλλά και κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο. 

- Στην πρώτη φωτογραφία ο Ράλλης και ο Πλυτζανόπουλος στον Άγνωστο Στρατιώτη επί Κατοχής. Στη δεύτερη ο Σοφούλης.