«Αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θελήσει για παράδειγμα, αν καταταγεί πρώτη δύναμη, δεν σπεύδω ούτε να προφητεύσω, ούτε να εκτιμήσω, και ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής από τη ΔΗΜΑΡ. Σας είπα ευθέως ποια είναι τα προσδιοριστικά στοιχεία. Αν με καλούσατε να σας απαντήσω ποια επαφή και ποια συνάφεια υπάρχει μεταξύ του προγράμματος, της πολιτικής παρουσίας και της πολιτικής θέσης της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους ΑΝ.ΕΛ. θα σας έλεγα καμία»
Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αναφερόμενος σαφώς στην άρνησή του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο τελευταίος συνεργαστεί και με το κόμμα του Καμμένου.
Τι είναι αυτό που κάνει τον Κουβέλη να παίρνει μια τόσο μαχητικά αριστερή θέση σε σχέση με το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα κόμμα δεξιού προσανατολισμού;
Προφανώς, δεν είναι ο δεξιός προσανατολισμός που ενοχλεί. Ο Κουβέλης έχει συνηθίσει από τέτοια, όταν συμμετείχε, στα 1989-90, ως υπουργός του ενιαίου τότε Συνασπισμού σε συγκυβερνήσεις με τη Ν.Δ. Επανέλαβε την πρακτική της συνεργασίας για την εθνική σωτηρία και μόλις πριν λίγο καιρό, όταν το κόμμα του δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση την οποία κοσμούσε η παρουσία ακροδεξιών αστέρων τύπου Βορίδη και Γεωργιάδη.
Σαφές, λοιπόν, ότι ούτε ο δεξιός ούτε ο ακροδεξιός προσανατολισμός των όποιων συνεργαζόμενων αποτρέπουν τον Κουβέλη να προχωρήσει στη συνεργασία. Τότε, ποιο είναι το πρόβλημά του με τους ΑΝ.ΕΛ;
Οι κακές γλώσσες λένε πως φοβάται ότι σε μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ με συμμετοχή και των ΑΝ.ΕΛ το βάρος θα πέφτει προς τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Και ο Φώτης είναι υπεύθυνος πολιτικός.
Όλα κι όλα! Όχι να τα βάλουμε και με τα μνημόνια που στηρίξαμε με νύχια και με δόντια, μαζί με εξίσου υπεύθυνους πολιτικούς άνδρες, όπως ο κ. Βορίδης!