"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Όταν δακρύζει ο Τεν Τεν...

2016-03-23 10:47

Τον γύρο του κόσμου κάνει ένα σκίτσο με τον Τεν Τεν, τον διάσημο  πρωταγωνιστή της ομώνυμης βελγικής σειράς κόμικς της δεκαετίας του ’30, να δακρύζει μετά από την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. Ένα σκίτσο τόσο ατυχές όσο και αποκαλυπτικό.

Δακρύζει ο Τεν Τεν. Δημιούργημα του Ερζέ (Ζορζ Ρεμέ), γνωστού για τις στενές σχέσεις του με τις βελγικές φασιστικές κινήσεις εκείνης της εποχής, μεταξύ πολλών άλλων –επίσκεψη στη «χώρα των Σοβιέτ», όπου με φρίκη διαπιστώνει την αθλιότητα στην οποία ζουν οι υπόδουλοι στον κομμουνισμό, κ.λπ.- «γράφει ιστορία» με το επεισόδιο «Ο Τεν Τεν στο Κονγκό».

Βελγική αποικία τότε, η μεγάλη αυτή αφρικανική χώρα, και ο Τεν Τεν εμφανίζεται ως ο τυπικός δυτικός επισκέπτης, που αφανίζει κοπάδια άγριων ζώων, που υποτάσσει τους ιθαγενείς στη θέλησή του, οι οποίοι, με τη σειρά τους, τον λατρεύουν, γιατί είναι τόσο ανώτερος από αυτούς.

Δακρύζει ο Τεν Τεν. Ο όλεθρος και ο πόνος έχουν άλλη διάσταση και ιδιαίτερη αξία, όταν πρόκειται για τις Βρυξέλλες. Δεν είναι το ίδιο, όταν μιλάμε για το ξεθεμέλιωμα πολιτισμών και τη μαζική σφαγή λαών ολόκληρων…