"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Μητσοτάκης: Επέκταση της ζούγκλας των εργασιακών σχέσεων με 7ήμερη εργασία. Υποκριτικές αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

2019-05-13 11:36

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. για δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων ακόμη και επί εφτά μέρες την εβδομάδα.

Πρόκειται για δηλώσεις του σε διαδικτυακή συνέντευξη που εκφράζουν πλήρως τον ακραίο και βάρβαρο νεοφιλελεύθρο προσανατολισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευεσης, που αποβλέπει στην περαιτέρω κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους – με επιχειρησιακή σύμβαση – να πάει απόπενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος, βέβαια, να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας σαφή την πρόθεση θεσμοθέτησης της κατάργησης του 5ημέρου.

Μιλάμε για θεσμοθέτηση ακριβώς γιατί στην πραγματικότητα, εδώ και χρόνια και ως συνέπεια των αλλεπάλληλων μνημονιακών ρυθμίσεων και ξεθεμελιώματος των κατακτήσεωντων εργαζομένων, το 5ήμερο στην πράξη έχει καταργηθεί για το μεγαλύτερο μέρος του εργαζόμενου κόσμου.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι παραβιάσεις του ωραρίου, η απασχόληση, κυρίως των νέων εργαζομένων αν και όχι μόνο αυτών, επί δεκάωρο καθημερινά και επί έξι ή και εφτά μέρες την εβδομάδα, αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα, η οποία έχει επεκταθεί ανησυχητικά στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αυτός ο λόγος που οι όποιες αντιδράσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στις προκλητικές δηλώσεις Μητσοτάκη φαντάζουν άθλιες και υποκριτικές.

Λες και δεν είναι η κυβέρνηση Τσίπρα αυτή που επέκτεινε σε ακόμη περισσότερες Κυριακές την εργασία στο εμπόριο, καταργώντας στην πράξη την Κυριακάτικη αργία.

Λες και δεν είναι επί ΣΥΡΙΖΑ που επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα οι θλιβερές “λευκές νύχτες” της εξαντλητικής νυχτερινής απασχόλησης των εμποροϋπαλλήλων.

Λες και δεν είναι επί ΣΥΡΙΖΑ που έχει σμπαραλιάσει εντελώς η Επιθεώρηση Εργασίας, με πιο τρανταχτή συνέπεια το μακάβριο ρεκόρ σε θανατηφόρα “εργατικά ατυχήματα”.

Είναι φανερό και στην περίπτωση αυτή, ότι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για τα μάτια του κόσμου, αποβλέποντας στην εξαπάτηση των ψηφοφόρων, ενώ ακολουθούν πιστά την ίδια πολιτική σε βάρος του κόσμου της εργασίας, που υπαγορεύεται από την προσήλωσή τους στην εξυπηρέτηση ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

*Ίσκρα, 13 Μαΐου 2019