"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Μας έμαθε να σκεφτόμαστε ταξικά

2015-04-11 23:56

του Γιώργου Αλεξάτου

Πέθανε σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου 1883, σε ηλικία 65 ετών ο Καρλ Μαρξ, ο άνθρωπος που με το έργο του ανέτρεψε κάθε προηγούμενη αντίληψη για την ιστορία και την κοινωνική συγκρότηση. Ο άνθρωπος που μας έμαθε ότι κινητήρια δύναμη της ιστορίας είναι η πάλη των τάξεων, και ότι ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός δεν αποτελούν απλώς οραματισμούς καλοπροαίρετων ανθρώπων, αλλά προκύπτουν μέσα από πραγματικές υλικές καταστάσεις: από τον αγώνα των εκμεταλλευομένων κατά των εκμεταλλευτών τους.

Ο Καρλ Μαρξ μας δίδαξε ότι πρωτοπόρα δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού είναι η εργατική τάξη, ακριβώς γιατί αυτή αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, και η απελευθέρωσή της αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων.

Ο Καρλ Μαρξ μας έμαθε πως δεν είναι η κοινωνική συνείδηση που διαμορφώνει το κοινωνικό Είναι, αλλά το κοινωνικό Είναι -οι πραγματικοί όροι ζωής και κοινωνικών σχέσεων- καθορίζει την κοινωνική συνείδηση. Γι” αυτό και η εργατική τάξη είναι η εν δυνάμει πλέον επαναστατική τάξη. Είναι οι όροι ζωής της που της επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική τάξη την αναγκαιότητα του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ο Καρλ Μαρξ μας έμαθε να σκεφτόμαστε με βάση την ταξική ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας, αν θέλουμε να συμβάλλουμε στον μετασχηματισμό της.

- Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Εκδοχή" τις 14 Μαρτίου 2015