"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Η προσβολή στην ιστορική μνήμη

2015-10-27 14:49

Aλέξης Τσίπρας: – ALPHΑ 26.08.2015 «Πολλές φορές τα ΌΧΙ στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης. Το ΌΧΙ του 1940 ακολούθησε μια τετράχρονη κατοχή».

Η δήλωση έγινε στις 26 Αυγούστου, για να δικαιολογηθεί το τσαλαπάτημα του λαϊκού ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, και εκφράζει την άποψη αυτού του ανθρώπου για το ιστορικό ΟΧΙ του ’40.

Ανιστόρητος, όπως έχει φανεί και από άλλες ενδείξεις αμορφωσιάς, ο Τσίπρας αγνοεί -ή κάνει πως αγνοεί;- ότι αν και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου πίστευε πως η μάχη κατά των ιταλών εισβολέων θα δοθεί για την «τιμή των όπλων», ο στρατευμένος ελληνικός λαός το εννοούσε το ΟΧΙ και κατόρθωσε να εκδιώξει τους εισβολείς, πραγματοποιώντας την πρώτη νίκη κατά του φασιστικού Άξονα, σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τσίπρας δεν ξέρει ή κάνει πως δεν ξέρει, ότι και στη δεύτερη εισβολή -αυτήν της ναζιστικής Γερμανίας- προβλήθηκε αντίσταση. Από τα οχυρά του Ρούπελ μέχρι την Κρήτη. Ότι η συνθηκολόγηση έγινε τελικά από επίορκους στρατιωτικούς ηγέτες, με επικεφαλής τον Γεώργιο Τσολάκογλου, ερήμην του ελληνικού λαού, ο οποίος συνέχισε τον αγώνα μέσα από το μεγαλειώδες κίνημα της Εθνικής Αντίστασης.

Αποτέλεσε μέγιστη προσβολή για τον λαό μας και την ιστορία του, αυτή η δήλωση του Ηγετίσκου του Ασήμαντου. Κι αυτό δεν το ξεχνάμε, ετούτες τις μέρες, που τιμούμε το ΟΧΙ του ’40. Και δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε ποτέ. Θα μένει στίγμα ανεξίτηλο για τον απίθανο αυτόν υβριστή, που, για να δικαιολογήσει τις δικές του αθλιότητες, δεν σέβεται ιερό και όσιο.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2015 στην ιστοσελίδα "Αντιφωνίες"