"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Κλοπή αριστερών συνθημάτων από τη Ν.Δ.

2014-05-15 18:05

Αναφορά έχει σήμερα "Το Ποντίκι" σε μια ανάρτηση του μπλοκ μας που υπέγραφε ο Γιώργος Αλεξάτος και έχει σχέση με την κλοπή συνθημάτων της αριστεράς από την Ν.Δ.

Παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα:

Δουλειά δεν είχε η Νουδούλα λίγο πριν από τις εκλογές - εδώ που τα λέμε, τι να πει για να τραβήξει τον κόσμο στην κάλπη, αφού το success story της είναι μια πεθαμένη υπόθεση - και ασχολείται με την «κλοπή συνθημάτων» της Αριστεράς.

Αφορμή η Νέα Ελλάδα, την οποία κατοχύρωσε στο Διαδίκτυο ο... ΣΥΡΙΖΑ! Βεβαίως, ο όρος «Νέα Ελλάδα» δεν ήταν έμπνευση του Σαμαρά. Όπως η «Νέα Δημοκρατία» δεν ήταν έμπνευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά του... ΜάοΤσεΤουνγκ!

Για τον όρο «Νέα Ελλάδα», κατ' αρχάς, η ιστορία είναι λίγο - πολύ γνωστή και αυτές τις μέρες ξαναδημοσι-εύτηκε.

Όπως διαβάζουμε σε κείμενο του Γιώργου Αλεξάτου στο μπλογκ Βαθύ Κόκκινο, στο λήμμα «Νέα Ελλάδα» στο «Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος» αναφέρονται τα εξής:

1. Δεκαπενθήμερη πολιτική επιθεώρηση του ΕΑΜ. Εκδιδόταν παράνομα στην Αθήνα στα 1943-44.

2. Εκδοτικό του ΚΚΕ κατά τα πρώτα χρόνια της μεταφοράς της έδρας του στο Βουκουρέστι, στα 1949-54. Αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις».

3. Εφημερίδα του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) στα 1967-71. Εκδιδόταν παράνομα στην Ελλάδα και κατόπιν στην Ιταλία από το τμήμα του ΠΑΜ που συνδεόταν με το ΚΚΕ εσωτερικού.

4. Εφημερίδα του ΚΚΕ, στην αρχή εβδομαδιαία και κατόπιν καθημερινή, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 1974. Σταμάτησε να κυκλοφορεί μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και την επανέκδοση c του «Ριζοσπάστη».

Συνεπώς ο «καυγάς» για τη Νέα Ελλάδα είναι μάλλον αστείος, ίσως όσο και το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας σε αυτές τις τριπλές εκλογές που θα αναδείξουν τους επόμενους δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές.