"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη" Μίλαν Κούντερα

Γιώργος Αλεξάτος



gnalexatos@yahoo.gr

Η Εργατική Συνέλευση και η συμβολή των εργαζομένων στην εξέγερση

2014-12-01 10:10

Δημοσιεύτηκε στο Βαθύ Κόκκινο στις 16 Νομεβρίου 2014.

Δεν αναφέρεται συχνά και ο πολύς κόσμος την αγνοεί. Η μη αναφορά σχετίζεται με την προσπάθεια αναπαραγωγής μιας κυρίαρχης άποψης για την εξέγερση του Νοέμβρη, που θέλει να την περιορίσει στο στενό πλαίσιο μιας φοιτητικής διαμαρτυρίας και να συγκαλύψει τον κοινωνικό-ταξικό της χαρακτήρα.

Η Εργατική Συνέλευση μέσα στο κατειλημμένο Πολυτεχνείο και η μαζική συμμετοχή εργαζομένων, κυρίως νέων, στην εξέγερση -όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς και οι μισοί από τους 700 περίπου συλληφθέντες ήταν εργαζόμενοι και μάλιστα εργάτες- διαψεύδουν τους κυρίαρχους ισχυρισμούς.

Δημοσιεύουμε τη φωτογραφία από τη συγκέντρωση των οικοδόμων, με το πανό που έγραφε «ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ – ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ» και τη Διακήρυξη που εξέδωσε μέσα από το Πολυτεχνείο η Εργατική Συνέλευση:

Η Συνέλευση των εργατών τον Πολυτεχνείου διακηρύχνει:
Ο χαρακτήρας του σημερινού αγώνα, που ξεκινώντας από τους φοιτητές, αγκαλιάζει τώρα όλο το λαό είναι αγώνας, τόσο ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, όσο και στα ξένα και ντόπια μονοπώλια που τη (γέννησαν και τη) στηρίζουν. Είναι αγώνας για το πέρασμα της εξουσίας στον (εργαζόμενο) λαό (και όχι στους Δημαγωγούς που επί δεκάδες χρόνια τον καπηλεύονταν με τα γενικά «Περί Δημοκρατίας συνθήματα τους»). Θεωρώντας το καταληφθέν από τους φοιτητές και εργαζόμενους Πολυτεχνείο σαν την πραγματική βάση του αγώνα μας αυτή τη στιγμή προτείνουμε τη διατήρηση της κατάληψης του και ταυτόχρονα τη δημιουργία μικτών επιτροπών φοιτητικών -εργατικών, για να μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα στους χώρους συγκέντρωσης των οικοδόμων στα εργοστάσια, στη σημερινή συγκέντρωση των Μεγαριτών. ΟΙ ΜΙΚΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
15 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973

* Οι λέξεις και οι φράσεις που είναι μέσα σε παρένθεση, αφαιρέθηκαν από το κείμενο της διακήρυξης από τη Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών, όταν τυπώθηκε για δεύτερη φορά – προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες των επιτροπών που τη μοίραζαν στους τόπους δουλειάς – στις 10 η ώρα το πρωί. Επίσης στα συνθήματα προστέθηκε, το υπογραμμισμένο «ΚΑΤΩ Ο ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ», «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ», «ΕΡΓΑΤΕΣ – ΑΓΡΟΤΕΣ – ΦΟΙΤΗΤΕΣ», «ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΡΑΣΗΣ», «ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ», «Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»